Robotik Kodlama

Kademelere Göre Robotik Kodlama Setleri

Robotik kodlama eğitiminin önemi gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple veliler, öğrenciler ve öğretmenler arama motorlarına “Robotik Kodlama”, “Robotik Kodlama Nedir”, “Robotik Kodlama Seti” gibi aramalar yapmaktadır. Bu makalede Robotik Kodlama Seti için Arduino başlangıç setinden bahsedeceğim. Ancak seti önermeden önce hangi kademede eğitimin verileceğine değinmem gerekiyor. Dilerseniz kademelere göre Robotik Kodlama Setlerini beraber inceleyelim.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Seti

Kaş yapayım derken göz çıkarmamak deyiminde olduğu gibi Robotik Kodlama Eğitimi verirken mutlaka öğrencinin akademik başarısı ve seviyesi göz önünde bulundurularak bu eğitimin verilmesi gerekmektedir. Okul Öncesi Robotik Kodlama Seti seçerken de bu kriterlere göre karar verilmesi gerekir.  Okul Öncesi öğrencilerin sosyal-duygusal gelişim, motor, dil, bilişsel gelişimi ve öz bakım becerilerine önemli ölçüde katkıda bulunmak için basit yönelmelerle çalışmalar yapılması gerekir. Sağ, sol, yukarı aşağı gibi oklarla öğrencilere algoritma mantığı çerçevesinde yönlendirilmelidir.   Algoritma Nedir diyorsanız daha önce yazdığım Algoritma Nedir? Makalesine göz atabilirsiniz. Dilerseniz Okul Öncesi Robotik Kodlama Etkinliği bu linkten indirebilirsiniz. Daha fazla etkinlik isterseniz sitemizin arama kısmına Okul Öncesi Robotik Kodlama Etkinlikleri yazarak ulaşabilirsiniz. Yönlendirme etkinlikleriyle beraber algoritma mantığından yola çıkarak öğrencilere Robotik Kodlama mantığını aşılayabilirsiniz.


İlkokul Robotik Kodlama Seti

İlkokul için Robotik Kodlama aslında öğrencinin alfabeden başlayarak okuma yazma öğrenme sürecinde olduğu gibi düşünebilirsiniz. Okul Öncesi Robotik Kodlama paragrafında belirtiğim gibi öncelikle öğrenciye ısındırma hareketi yapılması gerekir. Bunun içinde basit etkinliklerden başlayıp seviyesine göre zorlaştırılabilir. Basit adımlarla kâğıt üzerinde etkinlikler yapıldıktan sonra lego, blog kodlama gibi çalışmalar yapılabilir. Eğer öğrencilerin akademik başarısı iyiyse ortaokul robotik kodlama paragrafında önerdiğim etkinlikleri uygulayabilirsiniz.

Ortaokul Robotik Kodlama Seti  

Belki de işin en eğlenceli ve somut kısmı burası olabilir. Çünkü Öğrenciler bu adımda öğrendiklerini uygulamaya başlar. Ortaokul Robotik Kodlama Eğitimi verilirken genel olarak code.org,  scratch.mit.edu gibi başlangıç kodlama eğitimi verildikten sonra arduino eğitimine başlanır. Arduino Eğitimi ve Arduino Projeleri ile alakalı sitemizin arama kısmından destek alabilirsiniz. İlgili kategorilerde bu çalışmaları görebilir siz de öğrencileriniz ile yapabilirsiniz.

Robotik Kodlama Seti

Robotik Kodlama setine geçmeden önce öncelikle uygulama planından bahsetmek istiyorum. Kanun, kural bu gibi iddiada bulunamam ancak Okul Öncesi Robotik Kodlama, İlkokul Robotik Kodlama ve Ortaokul Robotik Kodlama eğitimlerini verirken genellikle aşağıdaki plana göre hareket ediyorum. Size de tavsiye ediyorum ?

Robotik Kodlama Etkinlikleri

  • Code.org
  • Scratch
  • MBlock
  • Arduino

Yukardaki sıralamaya göre hareket ederek öğrencilerin dikkatini çekmek için örnek proje ve neler yapabileceklerini gösterip ilham veriyorum. Daha sonra işe koyulmak kalıyor bence en eğlenceli yeri.  Aşağıdaki galeride yaz döneminde ilkokul ve ortaokul öğrencilere verdiğim Robotik Kodlama Eğitimlerini inceleyebilirsiniz.

Robotik Kodlama Seti olarak eğitim veren birçok eğitmenin kullandığı araç gereçleri farklılık gösterebilir. Sizde öğrencinizin seviyesinde göre doğru olanı tercih ederek başlayabilirsiniz. Başlangıç seviyesi olarak Arduino setinden bahsetmek istiyorum. Hem öğrencilerin dikkatini çekmesi hem de basit çalışmalarla Robotik Kodlamayı sevdirebilirsiniz.

Arduino Uno Başlangıç Seti

1 x Arduino UNO (CH340 Klon)

1 x A'dan B'ye USB Kablo

1 x Orta Boy Breadboard

1 x 40 Pin Ayrılabilen Erkek-Erkek Jumper Kablo

10 x 330 Ohm Direnç

5 x 10K Ohm Direnç

4 x 5 mm Kırmızı LED

2 x 5 mm Yeşil LED

1 x RGB LED

1 x 10K Potansiyometre

1 x 5 mm LDR

1 x HC-SR04 Ultrasonik Sensör

2 x Push Buton (4 Pin)

1 x LM35 Sıcaklık Sensörü

1 x Buzzer

Coder

10 Yıldır aralıksız sürdürdüğüm bilişim teknolojileri alanlarında kendimi sürekli güncel tutup geliştirmekteyim. Uzmanlık alanlarımdan birkaçı ; Bilişim Teknolojileri Uzmanı, Eğitim Teknoloğu, Web Tasarım Uzmanı, Eğitim Teknoloğu, Blog Yazarı

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu